Звіт про прозорість Фонду Cartesi

Cartesi Ukraine
4 min readJan 25, 2024

Що таке Фонд Cartesi?

Фонд Cartesi — це організація, яка підтримує екосистему Cartesi та має певну місію.

Фонд Cartesi — одна з багатьох команд, підрозділів, компаній та окремих осіб, які відстоюють колективне бачення екосистеми та сприяють розвитку та впровадженню технології Cartesi.

Який внесок робить Cartesi Foundation в екосистему Cartesi?

Cartesi Foundation постійно адаптує свою підтримку і внески, щоб відповідати потребам зростаючої екосистеми в контексті постійно мінливого блокчейн-ландшафту.

В даний час існує кілька способів, за допомогою яких Cartesi Foundation підтримує екосистему і робить свій внесок в неї:

Адміністрування

  • Фонд виконує різні адміністративні завдання на благо спільноти, такі як хостинг і забезпечення безпеки веб-сайту Cartesi, Discord, X, форуму управління, Telegram-каналів, Reddit і багато іншого.
  • Фонд вступає в позамережеві правовідносини для підтримки екосистеми.

Консультування та адвокація

  • Як активний ресурс екосистеми, Фонд надає технічні та нетехнічні поради та рекомендації учасникам.
  • Фонд розвиває відносини всередині спільноти Cartesi, щоб допомогти децентралізованим комунікаційним зусиллям екосистеми.
  • Фонд виступає в ролі стюарда системи управління Cartesi, що розвивається, підтримуючи існуючі децентралізовані системи управління та виступаючи за прийняття нових систем управління, які можуть бути запропоновані спільнотою через форум управління екосистемою.
  • Фонд виступає за впровадження технології Cartesi, проводячи різні ініціативи (такі як Тиждень експериментів Cartesi), відвідуючи галузеві заходи, а також будуючи і поглиблюючи відносини і співпрацю з іншими проектами і протоколами.

Виділення коштів

  • Фонд надає гранти основній екосистемі, науково-дослідним підрозділам, компаніям і приватним особам, керуючись планом технічного розвитку спільноти.
  • Фонд залучає постачальників за запитом основних підрозділів-грантоотримувачів.
  • Фонд фінансує такі події, як ETHGlobal, хакатони, мітапи та освітні воркшопи.
  • Фонд надає гранти програмам, що реалізуються спільнотами, таким як Cartesi Community Grants Program (CGP).
  • Фонд надає гранти таким ініціативам, як Rolluplab та Honeypot.
  • Фонд управляє диверсифікацією казначейства.

Маркетинг

  • Відділ маркетингу Фонду працює цілодобово в пристрасній, але нейтральній манері, щоб просувати досягнення екосистеми та поширювати колективне бачення екосистеми.
  • Відділ маркетингу Фонду відзначає та примножує прогрес екосистеми, привертає увагу до творців, рекламує події, організовує громадські заходи та привертає увагу до того, що відбувається в цій неймовірній екосистемі.

Диверсифікація та розподіл казначейства

Фонд Cartesi має диверсифіковану скарбницю, яка включає повністю розблокований резерв Фонду CTSI і розподіляє фінансування та ресурси на різні екосистемні ініціативи, згадані вище. Ці асигнування включають фінансові гранти основним підрозділам, компаніям та окремим особам, спонсорство подій ETH Global, хакатонів, мітапів, освітніх воркшопів, розбудови спільнот, програм, керованих спільнотами, таких як CGP, та багато іншого.

Щорічні грантові зобов’язання Фонду Cartesi перед основними підрозділами, ключовими компаніями та іншими активними учасниками екосистеми становлять значну частину очікуваного розподілу фіатної частини казначейства на роки вперед.

Важливо, що розподіл коштів Фонду Cartesi відбувається за ініціативою спільноти. Фонд зобов’язується виділяти значну частину своєї скарбниці на просування Плану технічного розвитку екосистеми — децентралізованої дорожньої карти, написаної громадою. Крім того, оскільки програми, керовані громадами (такі як Програма грантів для громад), продовжують розвиватися, Фонд Cartesi продовжуватиме розширювати можливості партнерів у громадах, щоб вони відігравали активнішу роль у визначенні розподілу скарбниці.

Підсумки Скарбниці на 2023 рік

Усі наведені нижче цифри представлені станом на 31 грудня 2023 року і можуть бути змінені в майбутньому.

Загальна сума, включаючи всі активи та припускаючи поточні річні зобов’язання (на основі ціни CTSI на кінець року в розмірі 0,2120 доларів США станом на 31 грудня 2023 року): 6 років і 10 місяців.

Загальна без урахування активів CTSI і з урахуванням поточних річних зобов’язань: 3 роки і 7 місяців.

Скарбниця Фонду Cartesi складається з наступних активів:

  • CTSI Holdings: 48% за ціною CTSI на кінець року (0,2120 доларів США) в цілому, розподілені наступним чином:
    — 26,38% у гаманці Фонду на кінець року (гаманець CTSI Фонду можна переглянути за адресою 0x60247492F1538Ed4520e61aE41ca2A8447592Ff5).
    — 21,43% розміщено для отримання винагороди за участь у фонді та/або заробітку на відсотках на кінець року.
  • Fiat Holdings: 43.5%
  • Криптовалюти, що не належать до CTSI (Stablecoins/BTC/ETH): 8,5% за цінами на кінець року (гаманець, що не належить до CTSI, знаходиться за адресою 0xa2E3A2ca689c00F08F34b62cCC73B1477eF1f658).*

Розподіл основного фінансування у 2023 році

У 2023 році основні витрати Фонду Cartesi були розподілені за 4 основними напрямками наступним чином

  • Основні гранти для екосистемних одиниць: 17%
  • Основні гранти на дослідження та розробки: 35%
  • Гранти основним компаніям: 20%.
  • Витрати на ініціативи, операційну діяльність та маркетинг Фонду Cartesi: 28%.

*Служачи громаді, Фонд Cartesi також адмініструє два інших гаманці, які не є частиною скарбниці Фонду:

  1. Гаманець DelayedWithdraw Wallet: 0xc783e5e67B646282FA1ba80878C9debBbceeE11a, на якому зберігається резерв шахти, що використовується для фінансування резервного шахтного гаманця CTSI. Щоб вивести будь-які кошти звідси на гаманець Reserve Mine, потрібно 7 днів.
  2. Гаманець Reserve Mine: 0x2A1Eb0FB39312BbF01Cf40899975684612A57016, на якому зберігаються кошти, виведені з гаманця DelayedWithdraw. Ці кошти щомісяця використовуються для фінансування RewardManager, який автономно розподіляє токени в системі стейкінгу без будь-якого управління або контролю. Проміжний гаманець використовується з метою безпеки та захисту.

Примітка: Вся інша діяльність в мережі, пов’язана з CTSI, не контролюється і не управляється Cartesi Foundation.

--

--

Cartesi Ukraine

Cartesi - це спеціальний rollup протокол для додатків з середовищем виконання Linux. Щоб дізнатися більше про Cartesi, відвідайте https://cartesi.io/.